Meer Groen en Betere Zorg voor Kunstwerken
Het Mercatoreiland zou aanzienlijk profiteren van meer groenvoorzieningen, zoals extra bomen, bankjes en andere beplanting. Dit zou niet alleen de aantrekkelijkheid en gezelligheid voor families en vrienden vergroten, maar ook de toegankelijkheid verbeteren. Momenteel fungeert het plein vooral als evenemententerrein, wat betekent dat het niet altijd uitnodigend is voor dagelijks gebruik. Evenementen moeten zich kunnen aanpassen aan hun omgeving, niet andersom. In de zomer is het er vaak snikheet, waarbij bezoekers gedwongen zijn om zich te schuilen onder de enige boom die er staat, een treurwilg. Mogelijke verbeteringen zoals speeltuinen, hindernisbanen of blote voetenparcours kunnen ook worden overwogen om het plein aantrekkelijker te maken.
Het marktplein van Rupelmonde is momenteel een grote betonvlakte en parking, en zou zeker baat hebben bij een vergroening. Groen zou het plein niet alleen esthetisch aantrekkelijker maken, maar ook de leefbaarheid en het welzijn van de bewoners verbeteren.
Daarnaast is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan de kunstwerken in ons straatbeeld. Hoewel we af en toe een nieuw kunstwerk aangeboden krijgen, zoals het kleurrijke kunstwerk met kegels in de Nederstraat, is het cruciaal om ook bestaande kunstwerken te onderhouden en te waarderen. Dit draagt bij aan het behoud van ons cultureel erfgoed en voorkomt verloedering van het straatbeeld. Er wordt regelmatig gesproken over de verloedering van de openbare ruimtes in Rupelmonde, en het onderhoud van kunstwerken speelt hierin een essentiële rol. Als zwerfvuilvrijwilliger ben ik me extra bewust van het belang van een verzorgd straatbeeld.
Op het gebied van mobiliteit en parkeren zou een bewonerskaart of een kortdurende parkeermogelijkheid op het marktplein overwogen kunnen worden. Dit zou bewoners en bezoekers helpen om makkelijker toegang te krijgen tot het centrum. Daarnaast zou het uitbreiden en afwerken van randparkings een goede stap zijn. Dit zou bezoekers in staat stellen hun auto gratis en veilig achter te laten en te voet naar de dorpskern of de Schelde te wandelen.
Persoonlijk ben ik de moeder van Stark, onze achtjarige zoon, en partner van Philip. Mijn ouders hebben een sterke band met deze regio; mijn moeder, Anneliese Andriessen, was jarenlang actief bij AGALEV/GROEN en als OCMW-raadslid. Helaas overleed zij op veel te jonge leeftijd in 2008. Mijn vader, Rim Verhelst, is beeldend kunstenaar en woont in de Vissersstraat 14 in Rupelmonde, waar je een kunstwerk aan zijn gevel kunt bewonderen. Hij maakte ook het plein in de Nederstraat compleet met kleurrijke kegels. We hebben al jaren geprobeerd om dit werk te laten restaureren, een taak die tot nu toe erg moeilijk blijkt te zijn. Het werk is immers door de gemeente Kruibeke aangeschaft, en het is van groot belang dat we deze kunstwerken goed onderhouden en restaureren om ons erfgoed te behouden.